Syksyn jokavuotinen sävel.


Kirjoittamiseen pitää olla joku inspiraatio, innostuminen, hyvän olon tunne. Tympääntyneenä ei tule tekstiä vaikka usein silloin sen voisi kuvitella auttavan. Olen ollut kirjoittamisesta katkolla, tuntuu että hieman omasta elämästänikin. Ei oikein ole ollut sanottavaa, ainakaan olevinaan.
Oma mieli on nyt yhtä harmaa, kuin ulkona oleva sää. Samanlainen tympeä räntäsäde pieksää pään sisällä. Kesän päättyminen on joka ikinen vuosi yhtä kamalaa, enkä siihen koskaan totu. Mallia pitäisi ottaa elämäniloon lapsilta, jotka nauttivat jokaisesta hetkestä, alkavasta aamusta ja päättyvästä päivästä samalla innolla ja intensiteetillä. Heille ensimmäinen räntäsade on lunta, lumiukkoja, mäenlaskua ja riemua. Äiti lysähtää vielä muutaman sentin enemmän kasaan pelkästä pettymyksestä, kenkien kastumisesta, märkien vaatteiden kuivamattomuudesta, kalseasta ja kylmästä kelistä, työmatkan hidastumisesta ja lisääntyneestä kiireestä. Ei ole helppoa aikuisen elämä ei.

Keväinen loska on olevinaan aivan erilaista, sen kestää ja jaksaa jotenkin paremmin, tuntuu että auringonsäteet lämmittävät hitusen enemmän ja vaatteet samalla kuivaustelineellä kuivavat pikkiriikkisen nopeammin. Pieni hiekkatien pilkahdus lumen keskellä ilostuttaa, nyt sama hiekkatie uuden lumen alla ahdistaa. Harhakuvitelmia, monenmoisia mietteitä eri ihmisillä, mutta ihmismieli on hauska kapistus. Makuasioista ei voi tässäkään kiistellä.

 Haaveet jos saisi toteuttaa, lähtisin nyt ehdottomasti pienelle lomamatkalle. Pakkaisin laukut ja perheen miehet mukaan ja suuntaisimme auringon perässä etelään. Hymyilisin enemmän, jaksaisin paremmin. Uskon ainakin niin. Eilen illalla vietimme poikien kanssa kiireistä ja kylmänkalseaa arki-iltaa kolmisin, miehen ollessa työmatkalla. Laitoin saunan päälle, söimme ja sitten haaveilin ääneen lämpöön pääsemisestä. Poikani tokaisi hyvin suorasti ja selkeästi että etkös sie äiti laittanut saunan lämpiämään, että joko mennään!:)
Niinpä niin. Saunaan on minun tyytyminen "kylmästä lämpimään" haavematkoillani. Mukavasti se kyllä lämmitti, mieltäkin.


 Pieniä murusia kesää minä kuitenkin kaivoin mielen, ja kuvina puhelimen kätköistä, iloisia hetkiä ja muistoja. Viime kesä oli huikean lämmin, ei oman loman osalta kuin osittain, mutta muuten, ja voin sanoa että nautin suunnattomasti. Viime kesänä uin enemmän kuin vuosikymmeniin, nautin auringosta täysillä, vaikka en sitä ihan täysin palvonutkaan. Viime kesänä aloitimme uuden yhteisen harrastuksen, tutustuin uusiin ihmisiin ja koin monia mukavia hetkiä. Vietin myös hyvien ystävien seurassa aikaa. Sain nähdä ja kokea muun muassa kun nuorempi poikani oppi ajamaan polkupyörällä ja lopetti vaippailut ja kuinka puuhakas ja toimelias vanhemmasta pojastani tuli uusien lajitaitojen ym. asioiden parissa. Sain toden totta akkuja ladattua, olin iloinen. Kesä meni taas liian nopeasti, siitä ainoa miinus. Akkujen virta olisi myös saanut kestää pidemmälle. Ei taida enää Duracell-puputyttö olla meikäläinenkään.

 
Kirjoittaminen on kuitenkin parantavaa. Tässä olen taas hetkisen istunut ja kuunnellut päänsisäistä valitusvirttäni ja kyllästynyt sen epävireiseen sointiin. Kesää muistellessa hymyilytti, mutta niinpä eilisiltaakin muistellessa. Aamulla lumesta iloiset pikkupojatkin hymyilytti. Jos en pääse saunaa kauemmaksi lämmönhakureissulle, pitäisi kuitenkin muistaa nauttia hetkistä. Mietin poikien välikausihaalareita ja villasukkia kumikengissä, lämpöistä neulepipoa ja sään kestäviä hanskoja. Ei niillä vaatteilla harmita loska, märkä tai kylmä. Elämä on suhtautumista, tilanteen haltuun ottamista ja mukautumista. Totta kai irvistelen sukkahousuissa ja hameessa, pikkukenkien kastuessa sohjolumikasassa. Typerä olen kun en vetäise jalkaan ulkoiluhousuja, kumppareita, neulepaitaa, takkia ja hattua. Kiire sen olevinaan estää. Entäpä jos lähtisin huomenna puolituntia aiemmin, vaihdan työvaatteet työpaikalla, ja hymyilen aamulla? Minun kanssani voisi olla mukavampi elää myös räntasateen ja syksynharmauden läpi.

 
Otan opikseni. Taas erään kerran.


Kommentit

Suositut tekstit